Wil je zelf een camper bouwen? Esther en Kay van het camperbouw blog by NOMADS helpen je graag op weg! Dankzij de bouw van twee buscampers hebben zij de nodige bouwervaring opgedaan. Ook weten ze precies met welke vraagstukken en uitdagingen je te maken krijgt. In dit blog delen ze hun kennis in 7 onmisbare tips die je niet alleen behoeden voor fouten en verrassingen achteraf, maar ook het gehele bouwproject van je camper versoepelen.
TIP 1: HUUR EERST EEN CAMPER
Nog voordat je überhaupt een bestelbus koopt is het belangrijk om te achterhalen of reizen met een camper bij je past. Vanlife is ontzettend booming tegenwoordig. Toch is het zeker niet voor iedereen weggelegd. Huur daarom eerst eens camper en trek er minimaal een weekend op uit om te ervaren of reizen met een camper bij je past. Bijkomend voordeel hiervan is dat je ontdekt welke indeling je prettig vindt of juist niet en van welke gemakken de camper moet zijn voorzien.
TIP 2: VERDIEP JE IN DE INRICHTINGSEISEN
In Nederland dienen omgebouwde kampeerauto’s te worden gekeurd door de RDW voordat deze officieel de weg op mag als camper. Om succesvol door deze keuring te komen zal jouw camper moeten voldoen aan minimale inrichtingseisen. Zo stelt de RDW dat een kampeerauto moet beschikken over twee zitplaatsen, twee of meer slaapplaatsen, een (demontabele) tafel, kookgelegenheid en opbergruimte. Ook moet alles stevig vast staan om geschuif tijdens het rijden te voorkomen. Wil je in aanmerking komen voor het verlaagde motorrijtuigenbelastingtarief, dan zul je ook de inrichtingseisen van de Belastingdienst in acht moeten nemen. Deze zijn strenger dan die van de RDW. Lees hier alles over regel- en wetgeving omtrent het bouwen van een camper. Het is belangrijk dat je deze kennis in huis hebt nog voordat je een bestelbus koopt.
TIP 3: KIES EEN BESTELBUS DIE BIJ JOUW WENSEN PAST
Zelf een camper bouwen en fouten voorkomen begint eigenlijk al bij de aankoop van een bestelbus. Het is belangrijk dat je een bestelbus koopt die past bij jouw wensen. Ga gericht op zoek op basis van jouw gewenste faciliteiten, budget en houd de minimale inrichtingseisen van de RDW en Belastingdienst in je achterhoofd. Staar je vooral niet blind op je favoriete merk! by NOMADS heeft de meest populaire bestelbussen die worden omgebouwd tot camper in een handig artikel voor je op een rij gezet. Lees hier de top 7 bestelbussen voor camper.
Wanneer je een geschikte bestelbus hebt gevonden is het belangrijk dat je een schets maakt van de gewenste indeling. Passen alle faciliteiten erin? Maak dan pas een proefrit. Is deze geslaagd? Laat dan een onafhankelijke aankoopinspectie uitvoeren en vraag naar de onderhoudshistorie om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt.
TIP 4: MAAK BOUWTEKENINGEN
Een goede voorbereiding is het halve werk! Bouwtekeningen versoepelen het bouwproces en voorkomen dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. Maak daarom een overzicht van alle gewenste faciliteiten. Neem deze vervolgens op in de bouwtekening van de algemene indeling van je camper. Maak hierna bouwtekeningen van alle losse onderdelen zoals het bed, de keuken en (boven)kasten. Vergeet niet om ruimte voor je watervoorziening, elektra onderdelen en gasfles op te nemen in je bouwtekeningen. Denk ook aan een goede gewichtsverdeling.
Ben je nog niet helemaal zeker van je indeling? Leg dan verschillende stukken karton uit op de grond en speel met de inrichting binnen de beschikbare ruimte van je camper. Eventueel kun je ook Google Sketchup gebruiken als ontwerpprogramma.
Wil je je laten inspireren voor jouw indeling? Download dan het zelfbouw camper ideeen e-book met meer dan 50 verschillende toffe zelfbouw campers. Van kleine buscampers tot gezins buscampers. En van budget campers tot zeer luxe buscampers voorzien van alle gemakken.
TIP 5: BEZUINIG NIET OP ISOLATIEMATERIAAL EN ONTDREUNINGSPLATEN
Regelmatig onderhoud en isolatie zijn essentieel voor een lange levensduur van je camper. Wanneer je het juiste isolatiemateriaal toepast en al het metaal binnen in jouw camper bedekt voorkom je dat de carrosserie kan gaan roesten. Toch wordt het isoleren van een camper vaak onderschat. Lees hier welk camper isolatiemateriaal je het beste kunt gebruiken. Naast isolatiemateriaal wil je ook investeren in ontdreuningsplaten. Deze plak je rechtstreeks op het metaal van je bus nog voordat je gaat isoleren en reduceren trillingen en geluiden. Dit maakt echt een groot verschil!
TIP 6: ZORG VOOR GOEDE VENTILATIE EN EVENTUEEL VERWARMING
Condens dat bijvoorbeeld ontstaat tijdens het koken of na een nacht slapen moet weg kunnen om roest- en eventuele schimmelvorming te voorkomen. Daarom is goede ventilatie van de camper noodzakelijk. Dit kun je doen door het plaatsen van een dakluik en/of camper raam. Het voordeel van een dakluik is dat het iets veiliger is aangezien inbrekers hier niet doorheen kunnen. Kies je voor een dakluik dan raden wij je aan om een dakluik met ingebouwde ventilator te kopen voor de afzuiging van kooklucht en dampen.
Ben je van plan om ook in de winter met je camper op pad te gaan? Investeer dan zeker in een diesel standkachel. Daarmee verwarm je camper binnen enkele minuten.
TIP 7: DOWNLOAD DE #1 CAMPER BOUWEN HANDLEIDING
De zeer uitgebreide Camper Bouwen Handleiding van by NOMADS neemt jou volledig bij de hand. Dankzij een duidelijk stappenplan wordt je van begin tot eind ondersteund bij het bouwen van een camper. Abonneer je ook op hun Youtube kanaal voor handige camper bouw video’s.
Bekijk hier het zelfbouw inspiratie boek.
Plaats een reactie
Reacties
Jan van Rozenburg | 27 oktober 2023 13:15
Ook wij hebben de camper zelf gebouwd. LET OP ! Verkeerde voorlichting op de site van By Nomads. Nooit houten vast raggelwerk op de vloer en in het bedrading schema staan fouten die je niet moet verwerken in je camper. Commercieel maar niet prof.
Richard | 27 oktober 2023 13:15
Beste Camperbouwers, wij hebben ook gekeken naar zelf ombouwen, maar je hebt hier toch wel veel kennis voor nodig. De kosten liepen snel op. Wij vonden RICKY busombouw op www.busombouwen.nl en zijn heel tevreden over het resultaat!