Elfstedentocht met de camper rijden
7 min. leestijd

Elfstedentocht met de camper rijden

Als het niet op de schaats kan dan met de camper!

De Elfstedentocht. Welke Nederlander kent het niet? Iedereen kent het wel, maar er zijn er maar weinig die de tocht daadwerkelijk gereden hebben. Tot op heden zijn er vijftien tochten georganiseerd, waarvan de tot nu toe laatste in 1997. Het feit dat de tocht niet elk jaar georganiseerd kan worden vanwege de zachte winters, heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de cultstatus van deze tocht.

De elf steden lijken door hun formaat en het aantal inwoners meer op dorpen. Echter hebben alle elf steden stadsrechten. Door de historische gebouwen pandjes en grachten zijn ze zeer de moeite waard om te bezoeken. Alle steden, op Stavoren na, hebben beschermde stadsgezichten.

Camperroute De Elfstedentocht

Camperroute De ElfstedentochtGratis voor leden |  €7,50 voor niet leden | Lid worden

Wij hebben een camperroute inclusief GPS coordinaten, camperplaatsen en informatie voor je uitgeschreven. De route gaat langs elf Friese steden en is bijna 200 kilometer lang. De camperroute begint in Leeuwarden, net als de officiële start van de Elfstedentocht. Maar je kunt ook bij een van de andere 11 steden instappen. De duur van de route is minimaal 4 dagen en maximaal 11 dagen. In deze route overnacht je in elk van de elf steden. Sla je één van de elf steden over dan kun je er een dag minder over doen. Je kunt de route op je eigen tempo volgen.

Camperplaats Dokkum

Camperplaats Dokkum

Dit zijn de elf steden die je gaat bezoeken

1 Sneek 22 km

Sneek is een watersportstad met een gezellig centrum. Bruggetjes, ophaalbruggen, een Waterpoort, meerdere grachten, terrassen en cafés brengen de stad tot leven. Dit trekt naast de 33.000 Friezen die er wonen vele toeristen en dagjes mensen aan. De waterpoort is een van de bekendste plaatjes in Sneek. Die moest ik dus wel fotograferen, check!

Sneek

De waterpoort van Sneek

2 IJlst 26 km

IJlst staat bekend om haar statige huizen en overtuinen. De meeste foto’s worden gemaakt aan de Eegracht en Galamagracht, zie hieronder.

Elfstedentocht IJlstIJlst, een van de elf steden

3 Sloten 40 km

Sloten, de kleinste stad van de elf steden. De binnenstad is heerlijk knus en er zijn veel oude, prachtige woonhuizen te vinden.

4 Stavoren 66 km

Stavoren is dé stad aan het IJsselmeer. En tevens de stad die het IJsselmeer met de Friese Meren verbindt.

5 Hindeloopen 77 km

Hindeloopen kende zijn eigen klederdracht. Toentertijd liepen de fashionista`s van de negentiende eeuw in Hindeloopen rond. Tegenwoordig wordt de klederdracht alleen nog bij speciale evenementen gedragen.

HindeloopenHindeloopen

6 Workum 86 km

Workum is een paradijs voor watersportliefhebbers. Surfers, kiters en schippers. Maar ook een mooie omgeving voor fiets- en wandeltochten.

7 Bolsward 99 km

Bolsward ligt precies op de helft van de elfstedentocht. Tevens vind je hier het bekende distilleerderij van Sonnema Beerenburg.

8 Harlingen 116 km

Door de eeuwen heen nam de welvaart toe, wat je terugziet in de meer dan 500 monumentale panden die Harlingen rijk is.

9 Franeker 129 km

Franeker is met zijn 13.000 inwoners één van de grotere steden in Friesland met een gezellige historische binnenstad.

10 Dokkum 174 km

Dokkum. Op zijn Fries ‘smûk’, mooi, verzorgd en niet te groot. In 1298 was deze voormalige handelsstad de vierde plaats die de Friese stadsrechten kreeg. Van de rijke historie is tegenwoordig nog veel terug te zien. Met maar liefst 140 rijksmonumenten staat de historische binnenstad nog altijd overeind.

11 Leeuwarden 199 km

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en kent meerdere namen: Leeuwarden, Liwwadden, Leewadden, Ljouwert, Luwt, Lintwarde. Het bekendste gebouw in Leeuwarden is de Oldehove. Dit gebouw staat nog schever dan de toren van Pisa. Een bezoekje waard!

De elfstedentocht met de camper rijden

Lijkt het je leuk de elfstedentocht met de camper te rijden? Je kunt zelf informatie over de Elfstedentocht opzoeken en een camperroute maken. Wil je een route volgen? Voor de camperaars die van gemak houden hebben wij een camperroute uitgeschreven, inclusief camperplaatsen en GPS coordinaten. Gratis voor leden |  €7,50 voor niet leden

Oan’t sjen! (Tot ziens!)

Over de schrijver
Mijn camper avontuur begon in 2014. Ik nam ontslag, zegde mijn huur op, verkocht bijna al mijn spullen en ging met de camper voor onbepaalde tijd op reis. "Ik wilde écht leven, een ander leven. Ik wilde niet elke dag naar dezelfde plek gaan, dezelfde mensen zien en elke dag hetzelfde werk doen. Ik zocht interessante uitdagingen."
Reactie plaatsen