Camperplaatsen bij een Nationaal Park in Nederland
5 min. leestijd

Camperplaatsen bij een Nationaal Park in Nederland

Ben jij ook zo'n natuurfreak? En fiets of wandel je graag door de bossen en Nationale Parken? Dan is deze lijst echt iets voor jou! Een lijst van camperplaatsen in of naast een Nationaal Park in Nederland. 

Ken jij nog een camperplaats die niet op de lijst staat maar er wel bij past? Laat het weten via een reactie onderaan dit artikel.

Nationale Parken in Nederland

Nederland heeft 21 Nationale Parken. In de parken zijn alle bijzonderheden van de Nederlandse natuur terug te vinden: duinen, bossen, heide, laagveen, getijdennatuur, beekdalen, vennen enz. Alle Nationale Parken samen zijn zo'n 120.000 hectare groot. Dat is bijna 3% van de Nederlandse oppervlakte.

1 Nationaal Park Drentsche Aa

Het Drentsche Aa-gebied bestaat uit 21 dorpen en gehuchten en voor meer dan de helft uit landbouwgrond. De Drentsche Aa, een beek 28 km kronkelt door dit gebied heen. Het is best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Leuk om doorheen te fietsen en te wandelen.

Camperplaats Paterswoldsemeer
Adres: Meerweg 211, 9752 Haren

2 Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park.

Camperplaats Drents-Friese Wold
Adres: Bosweg 23, 9423 TA Hoogersmilde

Kale Duinen
Adres: Kloosterweg 5, 8426 SL Appelscha

Camperplaats De Kale Duinen vlakbij Appelscha

Camperplaats Kale Duinen vlakbij Appelscha

Camperplaats Appelscha
Adres: Noorder Es, 8426 GW Appelscha

3 Nationaal Park Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is een bijna 4000 hectare groot nat heide- en bosgebied in het zuidwesten van Drenthe. Door het Nationaal Park lopen fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee gehandicaptenpaden en zelfs een nachtwandelroute.

Camperpark Dwingelderveld
Adres: Witteveen 2-4, 7963 RB Ruinen

4 Nationaal Park De Alde Feanen

De Alde Feanen ligt in het hart van Fryslân, te midden van een aantal pittoreske dorpjes en niet ver van Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. Het laagveenmoeras gebied is 2.300 ha groot en bestaat uit meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. 

Camperplaats Westerdijk
Adres: Smidspad 9264 TM, Earnewald

5 Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld! Het Nationaal Park dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland! Bestaande uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer.

Camping 't Oppertje
Adres: Uilenweg 11 8245 AB, Lelystad

6 Nationaal Park Lauwersmeer

Uit angst voor overstromingen werd in 1969 een dam gebouwd om de Lauwerszee af te sluiten. Niemand had toen voorspelt dat het Lauwersmeer een van de mooiste natuurgebieden van Nederland zou worden. 

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor vogelliefhebbers. Maar ook voor watersportliefhebbers. Zeilen, kanoën, surfen, kitesurfen, zwemmen; alles kan! Sta je liever aan wal? Fiets met het knooppuntennetwerk van dorp naar dorp en strijk neer op een terrasje met uitzicht over het water, galopperende konikpaarden of grazende hooglanders. 

Camperplaats Lauwersmeerplezier
Adres: Kustweg 30 9976 VP, Lauwersoog

7 Nationaal Park Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is gevormd door sterke zeestromen, straffe winden en stuivend zand. Het is een van de wildste plekken in Nederland waar de natuur voortdurend in beweging is. Daarnaast is Schiermonnikoog hét eiland voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Campers en auto's zijn op het eiland verboden. Wil je het eiland bezoeken dan laat je je camper dus achter op het vaste land.

Camperplaats Veldzicht
Adres: Fjildbuorsterwei 9 9153, Brantgum

8 Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is uitgegroeid tot een paradijs voor wandelliefhebbers. Het gebied bestaat uit ruim 5.100 hectare bos, heide, zandverstuivingen en statige landgoederen. En nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels als hier. Met mooie vergezichten als beloning. 

Camperplaats 't Eiland
Adres: De Muggenwaard 16, 6988 BX Lathum

Camperplaats Rhederlaag 't Eiland

9 Nationaal Park De Maasduinen

De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland en zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Dit 4500 hectare grote natuurgebied leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen, afwisselende fietstochten en spectaculaire mountainbikeroutes. Onderweg zul je veel bijzondere planten en dieren tegenkomen want het is een rijk gebied aan flora en fauna.

Camperplaats Bos & Heide
Adres: Op de Paal 4 5854 PV, Bergen

Camperpark Roland
Adres: Rimpelt 33 5851 EK, Afferden

10 Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Tegenwoordig is het een vogelrijk natuurgebied dat bij uitstek geschikt is om wandelend te beleven. Het gebied is 1.400 hectare groot en ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant.

Camperplaats De Peeldijk
Adres: Plattepeeldijk 19 6035 RP, Ospel

Camperplaats De Meule
Adres: Meijelsedijk 62, 6035 RL Ospel

11 Nationaal Park De Meinweg

De Meinweg is een uniek terrassenlandschap, met steile overgangen tussen de terrassen. Geologisch gezien is dit voor Nederland uiterst bijzonder. De terrassen zijn in de loop van tienduizenden jaren ontstaan door inschuringen van De Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen die door het gebied lopen. Het Nationaal Park ligt ten oosten van Roermond, wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland en is onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette, ongeveer 10.000 hectare groot. Het Nationaal Park De Meinweg heeft een oppervlakte van circa 1.800 ha.

Vakantiepark Boschbeek
Adres: Meinweg 1 6075 NA, Herkenbosch

12 Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Land van wilgenbossen, eilanden en kreken. Vroeger voorzag het gebied voor vele mensen van werk in de landbouw. Tegenwoordig is de Bieschbos een dynamisch en avontuurlijk natuur- en recreatiegebied. 

Camperplaats Jachthaven Biesbosch
Adres: Nieuwe Jachthaven 20, 4924 BA Drimmelen

Visvijver De Biesbosch
Adres: Draepkilweg 2A, 4251 PK Werkendam

13 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel eens de Brabantse sahara genoemd! Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen.

Jachthaven 't Stukske
Half uur fietsen naar Drunense duinen
Adres: Zomerdijk 11 5145 PJ, Waalwijk

Camping De Schaapskooi
Adres: Duinweg 58 5151 RK, Drunen

14 Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide

Dit diverse en dynamische natuurgebied ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens en bestaat uit heide, vennen, bossen en landduinen.

Parking METO
Adres: Huijbergseweg 76, 4631 GH Hoogerheide

15 Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel beslaat het westelijk deel van Texel, van het zuidpuntje bij De Hors tot de noordpunt bij de vuurtoren. Een afwisselend landschap met natte duinvalleien en droge duinen, bossen, heidevelden en unieke kwelders bij De Slufter. Een eiland om op de fiets te ontdekken.

Camperplaats Waal en Burg Texel
Adres: Nieuwlanderweg 10 1793 ET, De Waal

Parking bij Vakantiepark De Krim
Adres: Roggeslootweg 6 1795 JV, De Cocksdorp


16 Nationaal Park Zuid-Kennermerland

Tussen de Noordzeekust en Haarlem, van Zandvoort tot IJmuiden, strekt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zich uit over ongeveer 3.800 hectare. Een oase van rust tussen de bruisende Randstad en het brede Noordzeestrand.

Boulevard Zandvoort
Adres:Boulevard Barnaart 2041 JA, Zandvoort

17 Nationaal Park Weerribben Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten en uitvalsbasis voor varende, fietsende en wandelende recreanten.

Camperplaats Haamstede
Adres: Kanaaldijk 17 8355 VJ, Giethoorn

18 Nationaal Park Salandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is uniek. Hier vind je één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. De stuwwal doet door haar hoogteverschillen haast on-Nederlands aan. Het gebied beslaat een groot gedeelte van de heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten en is ongeveer 35 km² groot.

Camperplaats De Bosweide
Adres: Oude Deventerweg 5 7448 RK, Haarle

19 Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug is een oase van rust, net buiten de randstad. Hier wandel of fiets je langs landgoederen, kastelen, een kronkelende rivier, door eeuwenoude bossen, langs zandverstuivingen of over een uitgestrekt heideveld. Het hoogste punt op de Utrechtse Heuvelrug is de Amerongse berg met 69,2 meter. Het gebied is ongeveer 230km2.

Parking bij camping Allurepark de Zeven Linden
Adres: Zevenlindenweg 4 3744 BC, Baarn

20 Nationaal Park Oosterschelde

De Oosterschelde is het grootste en natste nationaal park van Nederland en staat via de stormvloedkering in open verbinding met de Noordzee. Twee keer per dag stroomt 800 miljard liter zout water het gebied in en uit. Daarnaast heeft de Oosterschelde een fascinerende onderwaterwereld met bruinvissen en zeehonden. Een bezoekje waard dus!

Camperplaats De Plantage
Adres: Kaasgat 4A 4416 PP, Kruiningen

Camperpark Molenzicht
Adres: Bonzijweg 12 4424 AP, Wemeldinge

Parking bij Camping Weizicht
Adres: Noordlangeweg 19 4485 PK, Kats

21 Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is ongeveer 5.400 hectare groot en beslaat ongeveer vijf procent van de Veluwe, het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa. Als je door het park heen loopt wisselen oud-Veluwse landschappen elkaar af; loof- naald- en gemengde bossen, maar ook over heidevelden (nat en droog), grasvlakten en stuifzandlandschappen. 

Camperplaats Veluwe Noord
Adres: Bovendwarsweg 64, 8096 PR Oldebroek

Meer ontdekken?

Word lid van Livcamp en ontvang direct toegang tot onze exclusieve ledenomgeving. En met jouw bijdrage help je ons het platform verder te ontwikkelen.

Over de schrijver
Mijn camper avontuur begon in 2014. Ik nam ontslag, zegde mijn huur op, verkocht bijna al mijn spullen en ging met de camper voor onbepaalde tijd op reis. "Ik wilde écht leven, een ander leven. Ik wilde niet elke dag naar dezelfde plek gaan, dezelfde mensen zien en elke dag hetzelfde werk doen. Ik zocht interessante uitdagingen."
Reactie plaatsen