Noorwegen

Met de camper naar Noorwegen

Altijd al eens naar Noorwegen willen rijden met de camper? Dat is een goed idee! Want Noorwegen is echt een camperland. Er is zoveel te ontdekken, van fjorden en gletschjers tot witte zandstranden en watervallen. Er zijn volop wandelroutes te ontdekken en je vindt er veel rust, ruimte en vrijheid. En bovendien vind je er goede voorzieningen die je nodig hebt als je met de camper onderweg bent.

Overnachten in Noorwegen

In Noorwegen mag je overnachten op campings, camperplaatsen en er geldt het 'allemansrecht'. Het allemansrecht heet in het Noors ‘allemannsretten’ en houdt het volgende in:


Allemansretten: Je mag in open landschap, dus niet omheind en ongecultiveerd, overal in Noorwegen mag overnachten. Houd hierbij wel rekening met 100 - 150 meter afstand vanaf een woonhuis of bebouwing.


Dit maakt Noorwegen tot een fantastisch camperland waar je op bijzondere plekken kunt overnachten.

Verplicht meenemen in Noorwegen

In Noorwegen is het verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesje bij je te hebben.

Verkeer in Noorwegen

In Noorwegen kom je meerdere tolwegen tegen. De tollheffing in Noorwegen is nagenoeg geautomatiseerd door AutoPass. Op de tolwegen worden foto's gemaakt van het kenteken en je ontvangt de tolheffing thuis op de deurmat. Let op dit kan soms enkele maanden duren.


Wil je direct overzicht over de kosten van tolheffing in Noorwegen? Dan kun je je registreren bij AutoPass. Dit is zelfs verplicht voor voertuigen zwaarden dan 3.500kg. Rij je een langere periode door Noorwegen? Dan is het ook verstandig omdat je met de 'tag' tolgeld kunt besparen.


Als je in Noorwegen regelmatig een boot of ferry pakt is het verstandig je camper ook te registeren bij AutopassFerje. Als je geregistreerd bent kun je korting ontvangen tot 50%.

In de wintermaanden in Noorwegen

In Noorwegen zijn winterbanden verplicht van 31 oktober t/m 31 maart. Ga je in de zomermaanden ver naar het noorden of het hooggebergte in? Dan is het ook verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen.

Milieuzones in Noorwegen 

In Oslo en Bergen kunnen maatregelen genomen worden om luchtverontreiniging te beperken. Deze maatregelen worden 24 uur van tevoren vrijgegeven, Dit zijn de actuele maatregelen in Oslo en dit zijn de actuele maatregelen in Bergen.

Camperplaatsen in Noorwegen ontdekken?

Op zoek naar leuke camperplaatsen in Noorwegen? Vind ze in de Livcamp camperplaatsen app via de kaart of in de themalijsten.

Berichten over Noorwegen:
In 3 weken langs de mooiste plekjes in Zuid-Noorwegen
0
In 3 weken langs de mooiste plekjes in Zuid-Noorwegen
In 3 weken langs de mooiste plekjes in Zuid-Noorwegen
Campervakantie Noorwegen 2020:
1
Campervakantie Noorwegen 2020:
Campervakantie Noorwegen 2020: